Barn og unge

 

Gøy for hele familien

 

Vikingjakten – KopiVikingjakten på Avaldsnes

I Nordvegen Historiesenter kan du få aktivitetskartet Vikingjakten på Avaldsnes. Der finner du oppgaver som det er gøy å utføre på vegen ned mot Vikinggarden og inne på selve gården. Lykke til!
 

Avaldsnes Leikvoll – historisk aktivitetspark

Like ved Nordvegen Historiesenter finner du Avaldsnes Leikvoll som nå er åpen for barnefamilier, barnehager og skoleklasser. Husk bare å følge reglene for avstand som er anbefalt av Helsedirektoratet.

Se informasjon fra vår historieformidler: Utendørsopplegg for barnehager

Ridetur på Odins hest Sleipner. Foto Marit S. Vea

Ridetur på Odins hest Sleipner. Foto Marit S. Vea

Avaldsnes Leikvoll for fantasi, lek og læring
Avaldsnes Leikvoll er en heilt spesiell park som både har kunstneriske kvaliteter og inviterer til lek og læring. Navnet Leikvoll er valgt fordi «leik» i norrøn tid omfattet både lek, idrett og kunstneriske aktiviteter.

Parken har totalt 10 installasjoner. Alle installasjonene er laget i naturmaterialer og har en abstrakt design. Hver installasjon forteller en historie som kan knyttes til Avaldsnes eller norrøn kultur. Det er også laget oppgaver i tilknytning til hver installasjon. Disse kan brukes både av barnehager og skoleklasser. I tillegg er det laget oppgaver som barnefamilier kan bruke når de besøker Avaldsnes.

Naturen er er viktig element i parken. Derfor får blomster og bringebærkratt vokse fritt i deler av området. Her ligger det også en del røtter og trestubber som er tilholdssted for mange spennende innsekter.

Har du lyst å bli med på vikingtokt til fremmede land? Foto Marit S. Vea

Har du lyst å bli med på vikingtokt til fremmede land? Foto Marit S. Vea

Parken er en gave fra Sparebankstiftelsen SR-bank

 

Viking for en dag eller Arkeolog for en dag

På Avaldsnes kan du også være «Viking for en dag» eller «Arkeolog for en dag». Arena for aktivitetene er: I Nordvegen Historiesenter, ute i kulturlandskapet og nede på Vikinggarden

Du får låne utkledningsklær og ønsket aktivitetshefte. Pris kr 50,-

”Viking for en dag”
I følge skriftlige kilder hadde selveste Harald Hårfagre, og andre vikingkonger, sete her på Avaldsnes. I aktivitetsopplegget «Viking for en dag» kan du kle deg ut som viking og oppleve hvordan livet var i vikingtiden.

Img_6314

Gøy å leke gjemsel med hønene. (Foto Ørjan Iversen)

Hva spiste vikingene og hvordan bodde de? Hvordan var det å være barn i vikingtiden; hva lekte de med, og hvordan klarte de å bli sterke nok til å bære sverd og tunge skjold? Og hvorfor ville egentlig vikingkongene bo akkurat her på Avaldsnes?

”Arkeolog for en dag”
Store gravhauger, bautasteiner og middelalderkirken er tydelige spor etter rike konger og høvdinger på Avaldsnes. Det må arkeologi og forskning til for å avdekke flere hemmeligheter om menneskene som har levd her. I aktivitetsopplegget «Arkeolog for en dag» kan du kle deg ut og delta i aktiviteter som kan gi svar på hvordan arkeologer arbeider.

Er det slik at arkeologene bare bruker kost og teskje når de graver i jorda for å finne gamle ting? Og hva finner de egentlig? Hvordan vet arkeologene hvor gammelt noe er, og hva kan vi lære om fortidens mennesker ved å studere det arkeologene graver opp av jorda?

Maktspillet er et interaktivt rollespill der du er en del av Tinget i vikingtiden og må dømme i vanskelige saker… (Foto Siv Haugvaldstad)

Skoletjenesten ved Nordvegen Historiesenter har mange spennende tilbud både til barnehager, grunnskole og videregående skole. (Foto Siv Haugvaldstad)

 

Aktiviteter på Vikinggarden

Under Vikingfestivalen er det mange aktiviteter for både voksne og barn på Vikinggarden, men også gjennom resten av sommeren er det her mye gøy å finne på for dere som er barn. Etter å ha snakket med vikingene og besøkt husene de bor i, kan dere være med på leker, se etter hønene, fange krabber eller bare vasse i vannet nedenfor vikingnaustet.

Har du spørsmål om:

SKOLETJENESTEN VED NORDVEGEN HISTORIESENTER:   Kontakt Cathrine Glette, museumspedagog historieformidler@karmoy.net

Leirskolebarna gjer nytte for seg.  Dei har henta grus til stiane. (Foto Cathrine Glette)

Avaldsnes Historiske leirskole tilbyr både dagsopplegg og fire dagers leirskole. Gjennom rollespill og praktisk arbeid får elevene kjenne vikinglivet på kroppen. (Foto Cathrine Glette)

AVALDSNES HISTORISKE LEIRSKOLE:  Kontakt Trond Vidar Sørensen, tvs@karmoy.kommune.no
Se også egne sider: Avaldsnes Historiske Leirskole

Back