Historiesenter

For mer informasjon om åpningstider, priser, omvisninger, gildekvelder og bestilling av lokaler, kontakt:  Historiske Avaldsnes +47 52 81 24 00

For mer informasjon om åpningstider, priser, omvisninger, gildekvelder og bestilling av lokaler, kontakt: Historiske Avaldsnes +47 52 81 24 00

For mer informasjon om åpningstider, priser, omvisninger, gildekvelder og bestilling av lokaler: Kontakt Historiske Avaldsnes +47 52 81 24 00[/caption]

I 3000 år satt fyrster og konger på Avaldsnes og kontrollerte skipstrafikken som ble tvunget inn gjennom det smale Karmsundet – Nordvegen – den skipsleia som har gitt Norge navn.

I Nordvegen Historiesenter får du høre historien om hvordan Avaldsnes ble Norges eldste Kongesete. Du møter Harald Hårfagre som presenterer deg for de herskerne som satt og kontrollerte Norskekysten fra Avaldsnes – både før og etter hans tid. Noen av disse herskerne kjenner vi fra kongesagaer, heltesagaer og gamle kvad. Andre kjenner vi fra arkeologien.

I Nordvegen  Historiesenter får du også se inn i den magiske verden som folk en gang trodde var virkelig. Du møter seidmenn, skjoldmøyer, og norrøne guder.

AVALDSNES – STEDET FOR HISTORIEFORTELLING
I 998 kom Odin til Avaldsnes og fortalte historier til Olav Tryggvason.  På 1200-talet besøkte Snorre denne gamle kongsgarden.   På 1600-talet satt Tormod Torfæus her og skrev den første norgeshistorien  på latin.

I Nordvegen Historiesenter forteller vi historier ved å bruke virkemiddel fra vår egen tid –  slik som film, lyd, lys, figurer og gjenstander.

ET UNDERJORDISK BYGG
Kulturlandskapet på Avaldsnes har stor nasjonal verdi. Av hensyn til middelalderkirken og det historiske landskapet er derfor det meste av Nordvegen Historiesenter lagt under jorda.  Fra Karmsundet ser vi fasaden av glass og betong.  Fra kirkeplatået  ser vi bare det runde inngangspartiet som skal symbolisere Mimes brønn, kunnskapens kilde i norrøn mytologi.

Nordvegen Historiesenter ble åpnet av Dronning Sonja 29. april 2005.

Se nettsiden til FOLLOW THE VIKINGS

Se nettsiden til FOLLOW THE VIKINGS og bli kjent med andre vikingattraksjoner i Europa

VELKOMMEN TIL ET SPENNENDE BESØK!

Nordvegen Historiesenter er tegnet av Telje-Torp-Aasen arkitektkontor.

Se også:
Program prosjektkonkurranse, Kulturhistorisk senter – Avaldsnes

 

FOLLOW THE VIKINGS
Avaldsnes er med i den europeiske vikingløypa FOLLOW THE VIKINGS.
Prosjektet har etablert et nettverk av steder i hele Europa som formidler historien om vikingene og den kulturarven de har overlevert oss.

 

Back